Ο Τσιούνε Σουγκιχάρα (Chiune Sugihara, 1900–1986) ήταν Ιάπωνας διπλωμάτης που έμεινε στην ιστορία για την ηρωική του δράση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπηρετώντας ως αντιπρόξενος της Ιαπωνίας στο Κάουνας της Λιθουανίας από το 1939 έως το 1940, αγνόησε τις εντολές της ιαπωνικής κυβέρνησης και εξέδωσε χιλιάδες θεωρήσεις διέλευσης σε Εβραίους πρόσφυγες από τη Λιθουανία και την Πολωνία, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν από την
επερχόμενη ναζιστική κατοχή. Με αυτόν τον τρόπο, υπολογίζεται ότι έσωσε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους μέσω της Ιαπωνίας. Προς το τέλος του πολέμου πάνω από 30.000 Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί στη Κίνα όπου βρήκαν καταφύγιο.Ο Σουγκιχάρα κατι όχι ευρέως γνωστό ήταν πιστός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (βαπτίστηκε Sergei Pavlovich) λόγω της ρωσιδας πρώτης του γυναίκας και τιμάται ως άγιος από την Ιαπωνική Ορθόδοξη Εκκλησία της οποίας την επιστασία έχει το ρωσικό πατριαρχείο. - τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει δραστηριότητα στην Ιαπωνία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο-.
Η βαθιά του πίστη και η αίσθηση ηθικής ευθύνης αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη πίσω από τις πράξεις του. Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει πως «έπρεπε να κάνω το σωστό, ακόμη κι αν παραβίαζα εντολές».
Το 1985 τιμήθηκε από το Yad Vashem στο Ισραήλ με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» για τη συμβολή του στη διάσωση Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Πέθανε στην Ιαπωνία το 1986, αρχικά σχεδόν άγνωστος στη χώρα του, αλλά η αναγνώρισή του αυξήθηκε με τα χρόνια και σήμερα θεωρείται παγκόσμιο σύμβολο ανθρωπιάς, ανιδιοτέλειας και θάρρους. Παράλληλα αποκαταστάθηκε πλήρως από την Ιαπωνική κυβέρνηση και το ιαπωνικό ΥΠΕΞ για την απόλυση του κάτι σπάνιο για τα ιαπωνικά δεδομένα.
No comments:
Post a Comment